Продължете към съдържанието

ХЕЛОУИН, ТИКВИ, ТРАДИЦИИ

DaniArt Hallowen

Есента все повече напомня за себе си. Топли пастелни багри оцветяват света около нас. Топлината на есенния ден бавно отстъпва мястото си на студа и преминава в домовете ни, създавайки уют.

DaniArt Halloween

 

От друга страна, един от любимите напоследък есенни празници за деца и възрастни, наследник на древния келтски ритуал и разпространен по целия свят Хелоуин, е след броени дни

Древните келти

посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Те живеели с вярването, че в нощта срещу нея починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

В момента никой не тича облечен в кожа, за да плаши привидения, като изключим малка група от хора в района на Перник, но това е съвсем друг обичай.

Днес

един от най-емблематичните елементи на Хелоуин е играта “Лакомство или пакост?”, в която участват само деца (По-възрастните също играят на тази игра, но няма да влизаме в подробности). Облечени в приказни костюми децата тръгват от врата на врата и след като им бъде отворено, поставят “ултиматум” на собственика на къщата: да ги почерпи с лакомства, ако не иска имотът му да “пострада” от някакво злодеяние. В съвременното българско семейство се случват и двете, обикновено децата си получават лакомството, за да не обикалят из непознати къщи, след което измислят и злодеяние.

Според писмените доказателства тази игра става популярна в Шотландия и Ирландия в края на XIX век, където децата са обикаляли квартала, облечени в маскарадни костюми, с фенери от издълбана ряпа в ръка. Първият документиран случай на “Лакомство или пакост?” в Америка е от 1911 г., когато ежедневник в Кингстън, Онтарио, публикува статия, информираща за проведеното шествие на маскирани деца в квартала на 31 октомври. 

Майките на Кингстън сигурно са били ужасени и най-вероятно биха изписали стотици хиляди постoве, ако имаха достъп до социални мрежи.

Halloween

Именно американците заменят ряпата с местната тиква за направата на фенери за празника, което вече е било популярно в САЩ като традиция, възникнала през първата половина на XIX век и свързана с празненствата по повод прибирането на реколтата, а не с Хелоуин. Тук също сме привърженици на тази трансформация, защото ряпата напоследък стана популярна, а тиквата…си е тиква

Ние

няма да ви плашим, нито ще облечем костюми на съблазнителна вещица и пиян пират. Няма да си играем на “Лакомство или пакост?”, но решихме да направим няколко уникални ръчно изработени тикви.

Освен за декорация на „така нагло внесения“ Хелоуин (майките на София и всички останали окръжни Facebook групи са разделени 50/50 по този въпрос), те са прекрасен аксесоар за всяка стая. Внасят уют и слънчево настроение в дома Ви. Според размера им, могат да служат за стопери за врата, игленици или нещото, което ще ви удари по главата, ако детето не получи лакомство.

Цялата колекция, можете да видите в категория декорации и тематични в нашия магазин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *